Na tieto 4 super-potraviny v chladných mesiacoch nesmiete zabúdať

Na tieto 4 super-potraviny v chladných mesiacoch nesmiete zabúdať

Je nutné doplniť telu pred zimou cenné živiny a látky, ktoré podporujú imunitu. No v poslednom desaťročí pribudlo do nášho slovníka nové slovíčko: superpotraviny. Viete, ktoré z nich nám ponúka aktuálne ročné obdobie?

Na tieto 4 super-potraviny v chladných mesiacoch nesmiete zabúdať
(zdroj: unsplash.com)

Titulom superpotraviny sa dnes hrdia viaceré potraviny od kelu, cez čučoriedky až po lososa. Našťastie, každá sezóna ponúka niektoré z nich. A vieme, že sezónne potraviny najlepšie fungujú pre zdravie i krásu. Aké sú to v chladnom období?

1. Figy

Obsahujú veľa vlákniny, podporujú trávenie, pocit sýtosti a zdravú črevnú flóru. Obsahujú veľa polyfenolov – antioxidantov, ktoré chránia pred chorobami. Chutné a zdravé raňajky či desiatu si pripravíte z nakrájaných čerstvých fíg a bieleho gréckeho jogurtu či ovsenej kaše. Môžete pridať aj orechy či semiačka.

2. Listová horčica

Hovorí sa jej tiež zelená alebo japonská (komatsuna) a je vážnou konkurenciou špenátu či kelu. Je skvelou prísadou aj do šalátov, cestovín. Obsahuje vitamíny A, C, E, K, karotén, antioxidanty, vlákninu a vápnik. Pozitívne je, že si ju môžete pestovať aj doma v kvetináči. Má jemne pikantnú chuť a nízky obsah kalórií.

3. Červená repa

Taká cenná je vďaka vysokému obsahu betalaínov, pigmentov so silnými antioxidačnými a protirakovinovými vlastnosťami. Je prospešná pre srdce i mozog – znižuje krvný tlak, podporuje prekrvenie, výkonnosť, chráni pred rakovinou, má vysoký obsah vitamínu C. Pripravte si z nej polievku, upečte ju ako prílohu alebo si ju pridajte do smoothie v surovom či uvarenom stave.

4. Ružičkový kel

Ten je plný vlákniny, vitamínu C a K. Obsahuje zlúčeniny, ktoré podporujú pamäť, draslík, kyselinu listovú a železo. Chráni proti rakovine. Jeho horkastú chuť však nemá rado mnoho ľudí, dôležitá je správna príprava. Dlhšie varenie chuť i pach zhoršuje.

Vyskúšajte ho napríklad takto: nechajte ho marinovať v olivovom oleji s cesnakom, soľou a korením. Každú hlavičku zabaľte do plátku slaniny a upečte domäkka.