4 skutočne chutné druhy cestovín bez lepku, ktoré si obľúbite

4 skutočne chutné druhy cestovín bez lepku, ktoré si obľúbite

V prípade, že trpíte celiakiou alebo vás trápi neznášanlivosť voči lepku, poprípade, keď ste sa z iných dôvodov rozhodli obmedziť obsah lepku vo vašej strave a zvýšiť objem bielkovín a vlákniny, tak aj napriek tomu si môžete vychutnať cestoviny. Tieto vás prekvapia: neobsahujú lepok a chutia naozaj skvele.

4 skutočne chutné druhy cestovín bez lepku, ktoré si obľúbite
(zdroj: unsplash.com)

Alternatívne cestoviny sú vyrábané najčastejšie z fazule, hrášku, šošovice, teda zo strukovín, kukurice, či ryže. Na spestrenie obsahujú špenát, bazalku, dokonca na trhu nájdete tiež cestoviny s cviklou. Problémom je, že niektoré druhy týchto cestovín sa buď veľmi lepia alebo sa varia dlhšie. Tiež majú niektoré „gumovú“ konzistenciu. Strukovinové cestoviny, ktoré majú spravidla nižší glykemický index ako ryžové alebo kukuricové a tiež sú výživovo bohatšie, navyše veľmi sýte kvôli vysokému obsahu bielkovín. Uprednostnite cestoviny z hnedej ryže ako z klasickej bielej.

1. Quinoa, proso, pohánka

Cestoviny z quinoa, prosa, či pohánky majú zvyčajne lepšiu konzistenciu a textúru, podobnú ako biele či hnedé cestoviny, navyše pri varení držia tvar. Majú tiež prirodzene vyšší obsah bielkovín a vlákniny v porovnaní s klasickými cestovinami. Sú obľúbené nielen u celiatikov a ľudí s neznášanlivosťou lepku, ale tiež u vegánov a tých, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. Vychutnajte si ich vo forme pene s omáčkou alebo ako špirálky.

2. Čierna fazuľa

Má mimoriadne vysoký obsah bielkovín a vlákniny (jedna porcia obsahuje 50 % dennej potreby vlákniny a 20 až 25 gramov bielkovín). Aj na našom trhu už objavíte špagety či iné cestoviny z čiernej fazule. Čierne špagety navyše pôsobia na tanieri exoticky a môžete s nimi vyčarovať skutočne zaujímavé jedlo – nielen na pohľad.

3. Edamame

Ak ste vegán, či vegetariáni určite poznáte túto strukovinu. Sú to vlastne nezrelé sójové bôby, ktoré majú celý rad liečivých účinkov. Samozrejmosťou je vysoký obsah bielkovín a vlákniny, podobne ako má mungo fazuľka. Často sa používajú v ázijskej kuchyni a z cestovín z emadame alebo munga sa dajú vytvoriť rôzne chutné bezlepkové jedlá. Zelená farba cestovín (ale aj čierna!) a ich tvar spestrí každú kuchyňu.

4. Morské riasy

V prípade, že máte radi dary mora, potešia vás špagety z morských rias. Sú vyrobené z rias Wakame a Dulse, plných minerálov. Pridajte si ich jednoducho do šalátu alebo si z nich uvarte labužnícke jedlo. Na to, aby ste si tieto cestoviny obľúbili, musíte mať radi chuť a vôňu rýb.