Tvaroh - zázračná a zdravá potravina: Mali by sme ho jesť denne?

Tvaroh – zázračná a zdravá potravina: Mali by sme ho jesť denne?

Najväčšou výhodou tvarohu je jeho všestrannosť. Môžete ho pripraviť a konzumovať na slano, aj na sladko, dajú sa z neho urobiť nátierky aj hlavné pokrmy. Vedeli ste, že je vynikajúci na kosti a nielen to?

Tvaroh - zázračná a zdravá potravina: Mali by sme ho jesť denne?
Tvaroh – zázračná a zdravá potravina: Mali by sme ho jesť denne? (zdroj: unsplash.com)

Vápnik, bielkoviny, redukované sacharidy

V prvom rade obsahuje tvaroh veľké množstvo vápnika, takže naše kosti sa po jeho konzumácii naozaj potešia. Jediný prípad, kedy by ste sa konzumácii tvarohu mali vyhýbať, je, ak trpíte ochorením obličiek. Tvaroh okrem vápnika obsahuje aj malé množstvo sacharidov, takže sa zvykne využívať pri redukčných diétach. Okrem toho sú v ňom zdravé bielkoviny, ktoré podporujú aj rozvoj svalov. Jeho ukladania na vaše boky sa tak vôbec nemusíte obávať.

Proti boleniu brucha

A to stále nie je všetko. V tvarohu sa nachádzajú dokonca aj probiotiká, takže posilňuje povrch črevných stien, ktoré sa stávajú vďaka nemu odolnejšími. Znižuje sa tak riziko vzniku chronických črevných ochorení, prípadne zmierňuje už prebiehajúci zápal v tráviacom trakte. A s čím iným, než s imunitou úzko trávenie súvisí. Ak máte citlivejší žalúdok, vyskúšajte nízkotučný tvaroh s obsahom tuku maximálne 20 percent. Je ľahšie stráviteľný.

Na raňajky aj na obklady

Tvaroh neposilní len vaše kosti. Proteíny, ktoré obsahuje, totiž posilňujú aj štruktúru nechtov a vlasov. Hladšia bude aj vaša pokožka – bielkoviny totiž spolupracujú aj na tvorbe kolagénu. A v neposlednom rade netreba zabúdať ani na hojne zastúpený vitamín A, ktorý je skvelý pre vaše oči. Pri pravidelnej konzumácii sa tak zlepší najmä vaša kvalita videnia v tme. Ale pomôže aj zvonka – ak by sa vám objavili nejaké opuchy očí, využite jeho chladivý účinok. Prípadne si pomôžte so vstrebávaním železa, s ktorého nedostatkom majú väčšinou problém tehotné ženy. Áno, konzumáciou tvarohu dokážete prechádzať aj anémii. A na záver: čo je pre náš organizmus lepšie, ako potešiť pečeň? Tvaroh má aj takúto zásluhu. Vďaka nízkemu obsahu cukrov a tukov pečeň nezaťažuje, naopak, podporuje jej regeneráciu. Často je teda súčasťou jedálneho lístka pri niektorých ochoreniach pečene.