Cholesterol - ako ho dostať pod kontrolu? Zdravé tuky = nízky cholesterol

Cholesterol – ako ho dostať pod kontrolu? Zdravé tuky = nízky cholesterol

Hneď na úvod je dobré povedať, že cholesterol ako taký nie je zlý – bez neho by naše telo vôbec nefungovalo. Problémom sa stane až vtedy, keď sú jeho hodnoty v našom tele príliš vysoké. Vtedy hrozia choroby ako ateroskleróza, vysoký krvný tlak a srdcovo-cievne ochorenia. Ako si dopomôcť k zníženiu cholesterolu bez špeciálnych tabliet či liekov z lekárne?

Cholesterol - ako ho dostať pod kontrolu? Zdravé tuky = nízky cholesterol
Cholesterol – ako ho dostať pod kontrolu? Zdravé tuky = nízky cholesterol (zdroj: unsplash.com)

Zdravé tuky = nízky cholesterol

Za vysokú hladinu cholesterolu sa považuje hodnota vyššia, než 6,2 mmol/l. Ak máte v stravovaní zlé návyky a váš jedálniček tvoria prevažne múčne a vyprážané jedlá či množstvo príloh ako ryža a zemiaky, máte nabehnuté na vysoký cholesterol. Samozrejme, vplývajú na to aj iné faktory, ako vrodené preddispozície alebo sedavé zamestnanie, ale stravou dokážete cholesterol aj najlepšie ovplyvniť. Živočíšnym tukom sa nemusíte vyhýbať úplne, ale zamerajte sa na ich pôvod a kvalitu, prípadne vyvážte ich príjem dostatkom rastlinných tukov (zeleninou, orechmi, rastlinným olejmi).

Cukor nie je len v sladkostiach

Ďalšou potravinou, respektíve súčasťou potravín, na ktorú si musíte dávať pozor, je cukor. Nedajte sa zmiasť tým, že stačí, keď obmedzíte čokoládu – cukor je aj v múčnych jedlách, cestovinách, bielej ryži či alkohole. Ak ste doteraz jedli veľa sladkostí a váš organizmus je na ne zvyknutý, skúste ich pomaly nahradzovať orechmi, či už mandľami, vlašskými orechmi, lieskovcami alebo kešu orechmi. Majú totiž jemne sladkú chuť a obsahujú dôležité tukové zložky. Rovnako prospešné sú aj strukoviny – konzumujte ich niekoľkokrát do týždňa. Vhodná je najmä červená šošovica, cícer, bôb alebo fazuľa.

Nie je „light“ ako „light“

Možno ste niekde počuli, že pri vysokom cholesterole je dobré jesť čo najmenej tukov, takže logicky sú nízkotučné výrobky vhodnejšie, než tie ostatné. Nie je to však tak – v nízkotučných výrobkoch označovaných aj slovom „light“ sú tuky častokrát nahradené cukrom alebo inými sacharidmi. Taktiež obsahujú viac stabilizátorov, zahusťovadiel, umelých prísad, aby sa chuťovo dorovnali normálnym potravinám, a to je všetko, čo pri znižovaní cholesterolu musíte obmedziť. Dajte si radšej zelený čaj, kvalitné červené víno (v rozumnom množstve, čiže 1-2 dcl denne) alebo granátové jablko.