AKO SA ŠTUDUJE VÝŽIVA NA VÝŠKE

Toto by sa Ti tiež mohlo páčiť ...

8 komentárov

  1. Benjamin Szabo píše:

    Ak môžem, pridám svoj pohľad po absolvovaní aj keď len 1. roka na VŠ v odbore Výživa ľudí na SPU v Nitre. V prvom rade je tu rozdiel z akého pohľadu sa vyučuje, SPU je poľnohospodárska univerzita, preto tam boli viac menej poľnohospodárske predmety a nie tie medicínske ako v tom BRNE napríklad. Tiež som niektorým (alebo skôr väčšine) predmetov nechápal že prečo sa tam vyučujú a o výžive sa neučí nič. Ale napr. Dejiny výživy a stravovania bol ako voliteľný predmet, predmet, ktorý priamo súvisí s výživou, ale je ako voliteľný. Zaujímavé. Radšej sme mali v 1. semestri Fyziku, Zoológiu, v 2. semestri predmet Ochrana a tvorba životného prostredia, čo bola samá teória, Informatika, Genetika kde som nevidel súvis s výživou. Genetiku ale neodsudzujem. Takže v 1. ročníku som mal asi jediný predmet, ktorý ako tak súvisel s výživou a tou boli Základy biologickej bezpečnosti – predmet o GMO. Tam ma ale zaskočilo, že profesor bol veľký zástanca GMO, a ja som zostal ako jediný zo skupiny s postojom „proti“ GMO. Profesor mi všetky zdroje, štúdie na semestrálke vyvrátil, ževraj som sa nechal nachytať. Takže, čo sa naučili prváci za jeden rok? Papajme GMO, neskôr zistíme aký to má na nás vplyv. Budeme pokusní králici. Na začiatku 3. semestra som to už nechal. Čakali ma predmety ako Manažment živín v agroekosystéme, Integrovaná živočíšna výroba, Biochémia, Mikrobiológia. Aj by mi možno nevadili tie prvé dva (tie druhé dva chápem, teda hlavne biochémia, to je dôležité, aj keď profesorka na prvej prednáške poukázala na to, že Glutaman sodný je neškodný, alebo dokonca zdraviu prospešný, alebo že ketóza musí byť zlá a pod…) ale keby tam bolo aspoň niečo s výživou, ale nič. Prvý taký predmet je vo 4. semestri s názvom Základy výživy, a predmet Výživa ľudí je až v 6. semestri. Takže človek príde študovať výživu a začne o nej učiť až v treťom roku. Ako vidím, v Brne si mala predmety o výžive už hneď v prvom ročníku, to je dobre. Vidím dosť veľký rozdiel medzi študovaním výživy z medicínskeho hľadiska a z poľnohospodárskeho hľadiska. Ja som zostal sklamaný, a keď už človek vydrží 3 roky, ako viem, že tam neučia zastaralé poučky z pred niekoľkých desiatok rokov? Ako bol napríklad jeden článok nedávno v letáku Kaufland, ktorý bol vypracovaný v spolupráci s Fakultou agrobiológie a potravinových zdrojov, kde sa učí tá výživa, a v článku sa písalo o sacharidoch, a taktiež tam boli informácie ako odporúča sa jesť 300 – 500 g sacharidov a pod. to čo už dávno neplatí). Aj som rozmýšľal tiež nad Nutričným terapeutom v Brne, ale problém bol v tom že som na strednej za celé 4 roky nemal ani chémiu a biológiu len trochu.

    Na záver díky za článok, že si nám priblížila túto tému, zaujalo ma to.

    • Monika-Autor píše:

      Ahoj Benjamin, ďakujem za náčrt Tvojej skúsenosti. Pri čítaní mi bolo trošku smutno, že Ťa postretla takáto nemilá „predmetová konštelácia“. Zrejme to naozaj bolo poňaté viac agro-„potravinárskym“ smerom.

  2. mk píše:

    Ahojte, ja som vystudovala vyzivu v Nashville, Tennessee. Vyzivarskych skol je tu velmi vela. Skoda ze som navstevovala krestansku univerzitu, zdalo sa mi akoby tam vsetky prednasky boli velmi lajdacke; vacsinou to bolo o samostudiu. V blizkosti sa nachadza aj druha univerzita, ktora sa da prirovnat tej z Brna, viac profesionalnejsia. U nas boli tieto predmety: mikrobiologia, chemia, organicka chemia, biochemia, nutricna biochemia, anatomia a fyziologia 1 a 2, medicinska terminologia, psychologia, uctovnictvo, statistika, principy manazmentu, riadenie ludskych zdrojov, uvod do vyzivy, profesionalna orientacia, zaklady varenia s labakom, produkcia a technologia pripravy pokrmov s labakom, nutricna edukacia/konzultacia a podpora zdravia, fyziologia cvicenia, vyziva v komunite, vyziva pocas zivotnych cyklov, manazerstvo potravinovych systemov 1 a 2, hygiena, medicinska klinicka vyzivova terapia 1 a 2, klinicka vyzivova dokumentacia, a seniorsky seminar v ktorom sme spolupracovali spolu so studentmi ktori studovali za sestricky, lekarnikov a doktorov. U nas je studium 4 – rocne, ja som si nabalila vela kurzov naraz a zvladla to za dva roky, no dalsi dolezity krok pre studentov je dostat sa na rocnu prax do nemocnic. Tam sa dostane len 50% uchadzacov rocne, je to nabite velkou konkurenciou, musite mat silny profil – pracovat v nutricnom odbore uz pocas skoly (vo fitkach, v seniorskych domoch ako asistent vyzivara, v nemocniciach atd) a mat zivotopis plny aktivit ktore ukazu ze mate vasen pre vyzivu (napr vela dobrovolnickej prace, vlastne kreativne tvorby, sportove a akademicke uspechy atd). Plus magisterske studium vo vyzive uz tu bude onedlho musiet mat kazdy bakalarsky student vyzivy. Som rada ze vyzivarkse vysoke skoly sa uz pomaly rozbiehaju aj v strednej Europe!!!! Good luck everyone!

    • Monika-Autor píše:

      Ďakujem(e) veľmi za tento pohľad, MK.
      Veľmi ma zaujal z Tvojej reakcie hlavne ten aspekt „proaktivity“ študentov, teda že musia venovať veľa času dobrovoľníctvu, práci v obore už počas štúdia.
      Toto je podľa mňa u nás ešte v plienkach – jednak zo strany študentov, ktorí sú väčšinou zvyknutí pristupovať k štúdiu štýlom „dám skúšku-mám veget“ a jednak kvôli zariadeniam-pracoviskám, ktoré majú problém prijať nutričných terapeutov na povinnú prax, nieto aby im tam ešte niekto „oxidoval“ ako dobrovoľník… a tak podobne.
      Veľmi sa mi páči aj myšlienka, že každý bakalár musí mať u Vás magistra. Podľa mňa jasná voľba ktorú by mali zaviesť aj u nás, resp. zrušiť bakalára a zaviesť jednotné 5-6 ročné štúdium výživy človeka… lebo študovať by za ten čas rozhodne bolo čo…
      Držím palce v ďalšom štúdiu.

  3. Tereza píše:

    Prekúsavam sa Tvojou stránkou a musim povedať, že sa mi páči čoraz viac :) teraz ešte o to viac, že MUNI je aj moja alma mater, a nutričný terapeut bol môj sen, nakoniec som sa ale pred 5 rokmi ani nedostavila na prijímačky, keďže chémiu som na strednej nemala a moje samoštúdium pokulhávalo :D tak som skončila na biológii…
    Tento článok ma neskutočne potešil (ale aj rozosmutnil, škoda, že som sa vtedy nesnažila viac…), vyvolal nostalgiu a začalo mi to štúdium na Masaryčke chýbať :) takže od septembra zasa študent :)
    Krásny deň želám ;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *